Projekt med Centrum- och Idrottsplatsvärdar i Vivalla blir permanent

Till nyhetsarkivet

I dagsläget är det totalt åtta personer som arbetar för att skapa trygghet och hålla ordning i Vivalla. Hittills har de varit visstidsanställda, men i slutet av september kom det glädjande beskedet att kommunledningen väljer att permanenta stödet på fyra miljoner kronor till centrum- och idrottsplatsvärdar.

Gruppfoto på centrum- och IP-värdarna i Vivalla


Det hela började med att det var oroligt i Vivalla centrum
kring stängningsdags. Vi på Västerporten insåg att varken väktare eller polis hade tillräckligt med resurser för att lösa problemen. Vi vände oss istället till en av de lokala föreningarna, Afrikas horn, för hjälp. Farhiyo Ibrahim Nur och Khadra Saad Sacid dök upp samma kväll, och på den vägen är det.

I början skedde arbetet helt ideellt, men sedan våren och sommaren 2016 har Idrottsplatsvärdarna och Centrumvärdarna varit igång och kunnat arbeta på riktigt, med lön från kommunen. 

Och projektet har varit väldigt lyckat, värdarna bidrar till minskad skadegörelse och ökar tryggheten i stadsdelen. Att det dessutom är personer med lokal förankring som själva bor i Vivalla som arbetar som värdar är ett stort plus. De känner området, ungdomarna och inte minst föräldrarna. 

- Ser vi något ofog pratar vi med ungdomarna. Och hjälper inte det ringer vi föräldrarna. Man kan säga att telefonerna går varma på kvällarna, säger Khadra Saad Sacid.


I dagsläget är det totalt åtta personer som arbetar
för att skapa trygghet och hålla ordning i Vivalla. Hittills har värdarna varit visstidsanställda, men i slutet av september kom det glädjande beskedet att kommunledningen väljer att permanenta stödet på fyra miljoner kronor till centrum- och idrottsplatsvärdar.

- Centrumvärdarna gör ett fantastiskt jobb. Skadegörelsen har minskat och trygghet har ökat efter att de tillsattes. Det är angeläget att de finns kvar och kan fortsätta arbetet i några av våra stora bostadsområden. Det är extra roligt att Centrumvärdarna bygger på medborgarengagemang i de områden som berörs, säger Lennart Bondeson (KD), kommunalråd i ett pressmeddelande.


Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten, är väldigt glad över att kommunen väljer att göra stödet permanent. 

- Det känns förstås väldigt skönt att centrum- och idrottsplatsvärdarnas framtid är säkrad, och att det finns ett stort förtroende för det vi gör för tryggheten. Dessutom sparar värdarna tusentals kronor åt fastighetsägarna och kommunen, konstaterar Michael Blixt.